Ondersteunen bij maaltijden

Leerdoelen

Basiskennis
Voorbereiding:
  • Je benoemt welke typen tekorten je bij de maaltijd kunt tegenkomen bij zorgvragers en je kunt je begeleiding hierop afstemmen (2)
  • Je benoemt voor verschillende doelgroepen de aandachtspunten bij het verzorgen van de maaltijd (1)
  • Je legt uit hoe je hygiënisch, veilig, ergonomisch, milieubewust en kostenbesparend werken kunt bevorderen (2)
  • Je benoemt de gewoontes en gebruiken van het islamitische, hindoeïstische en joodse voedingspatroon (1)
  • Je benoemt welke verschillende hulpmiddelen er in de keuken ingezet kunnen worden (1)
  • Je benoemt de mogelijkheden voor zelfstandig wonende zorgvragers die niet meer in staat zijn om te koken om een warme maaltijd te gebruiken (1)
Tijdens de les:
  • Je stelt een menu of maaltijd samen en je let hierbij op de voedingswaarde, de kosten en de doelgroep (3).
  • Je bereid een maaltijd waarbij je de juiste werkvolgorde bepaald (3)
  • Je past de voorschriften, protocollen en richtlijnen op het gebied van voeding en hygiëne bij maaltijden toe (3)
  • Je werkt volgens richtlijnen, protocollen en voorschriften bij het voorbereiden en verzorgen van maaltijden.
  • Je ondersteunt de zorgvrager bij (het voorbereiden van) maaltijden volgens aanwijzingen van de leidinggevende en de organisatie en afspraken uit het zorgplan (3)
  • Je adviseert de client bij de inzet van hulpmiddelen in de keuken (3)
  • Je bent erop gericht zo veel mogelijk aan de wensen en verwachtingen van de zorgvrager en naastbetrokkenen te voldoen, binnen de geldende afspraken (3)


BOL

Theorie
ZORGPAD
Opleiding: MBO (KD2020) VZ niv 3
Collectie: Zorg algemeen 3 VZ

Thema: Wonen, huishouden en geldzaken
Leerpad3: Ondersteunen bij maaltijden
  • Introductie
  • Methodisch werken
  • Boodschappen doen
  • Maaltijden bereiden
  • De organisatie van maaltijdvoorziening
Bekijk
Stappenplan Koelkast of diepvries ontdooien, reinigen
Stappenplan dranken en gerechten maken, presenteren
Stappenplan Magnetron gebruiken
Stappenplan Friteuse gebruiken


Opdracht
Basiskennis (herhaling)
Thema: Wonen, huishouden en geldzaken
Leerpad3: Ondersteunen bij maaltijden
Afronding (verdieping)
Thema: Wonen, huishouden en geldzaken
Leerpad3: Ondersteunen bij maaltijden


BBL


VIG en MZ

Opdracht
Basiskennis (Herhaling)
Maak de onderstaande opdrachten (uit eDition):
VIG
  • Kennistoets B1-K1-W4 Helpen bij eten en drinken (onderdeel toets ADL 2)
MZ
Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
  • Ondersteuning bij eten en drinken (onderdeel van toets ADL 2)
  • Test je kennis over hulp bieden bij eten en drinken (onderdeel van toets ADL 2)
Verdieping of verrijking (zie ook thema voeding en vocht)
Maak de onderstaande opdrachten uit eDition:
VIG 
Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
  • Praktijksituaties
  • Zelftoets
  • Exit- ticket
MZ
Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
  • Praktijksituaties
  • Themaopdrachten


Achtergrondinformatie



Teachers only

Klik hier voor docenteninformatie











































Naar boven
/var/www/bib-vig-mz-3-davinci.learningmatters.nl