Ondersteunen bij voeding en vocht
Leerdoelen
Basiskennis
Voorbereiding:
Vocht(balans)
- Je benoemt de verschillende functies van vocht in het lichaam (1)
- Je kunt uitleggen wat het gevaar is van teveel vochtverlies (2)
- Je legt uit wat een negatieve, een positieve en een goede vochtbalans betekenen (2)
- Je legt uit op welke manieren vocht het lichaam binnenkomt en verlaat (2)
- Je beschrijft hoe je verschillende problemen met de vochtbalans signaleert (1)
- Je legt uit wat de verschijnselen bij dehydratie zijn (2)
- Je legt uit welke verschijnselen bij vochtretentie ontstaan (2)
- Je benoemt vijf maatregelen om de vochtinname te bevorderen (1)
- Je benoemt de verschillende hulpmiddelen bij drinken (1)
Voedingstoestand
- Je benoemt de verschillende functies van voedingsstoffen (1)
- Je beschrijft de eigenschappen van de verschillende voedingsstoffen (1)
- Je verklaart van welke factoren de energiebehoefte afhankelijk is (2)
- Je legt uit hoe je de voedingstoestand van een zorgvrager kunt observeren (2).
- Je benoemt de oorzaken van overgewicht (1)
- Je legt uit hoe ondervoeding kan ontstaan (2)
- Je legt uit hoe een gezond voedingspatroon eruitziet voor de verschillende levensfasen (2)
- Je benoemt oorzaken en gevolgen van ondervoeding (1)
- Je legt uit welke gezonde voeding je adviseert voor kinderen en volwassenen in verschillende levensfasen (2)
- Je benoemt de verschillende hulpmiddelen bij eten (1)
Eetlust
- Je benoemt verschillende factoren die de eetlust beïnvloeden (1)
- Je legt uit welke maatregelen je kunt nemen om de eetlust te bevorderen bij volwassenen en kinderen (2)
- Je benoemt oorzaken van een gebrek aan eetlust (1)
- Je beschrijft de verschillende eetstoornissen (1)
- Je legt uit welke maatregelen je kunt nemen bij eetstoornissen (2)
- Je benoemt vijf maatregelen om de voedingsinname te bevorderen (1)
Diëten
- Je legt uit wat een dieet inhoudt (2)
- Je beschrijft verschillende factoren die een dieet beïnvloeden (1).
- Je benoemt hoe je problemen met het volgen van een dieet kunt signaleren (1)
- Je kunt uitleggen welke maatregelen je kunt nemen om het volgen van dieetvoorschriften te stimuleren (2)
- Je benoemt welke verschillende diëten er zijn en hoe je hiermee rekening houdt bij het bereiden van een maaltijd (2)
- Je legt uit met welke disciplines je de hulp bij voeding en vocht coördineert (2).
Tijdens de les:
- Je adviseert de zorgvrager en naastbetrokkenen over gezonde voeding met behulp van de Schijf van Vijf en kennis van voedingsstoffen (3).
- Je legt een vochtbalans aan- houdt deze bij en onderneemt acties als de vochthuishouding uit balans dreigt te raken (3)
- Je brengt de voedingstoestand van de zorgvrager in kaart brengen, en onderneemt acties als de voedingstoestand uit balans dreigt te raken (3).
- Je signaleert problemen met het volgen van een dieet (3)
- Je adviseert en motiveert de zorgvrager en naastbetrokkenen over over diëten, alternatieve voeding en over hulpmiddelen en verwijst zo nodig door naar deskundigen (3).
|
BOL
BOL
BBL
|
VIG Boek: Persoonlijke basiszorg deel 1
Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
-
Spijsvertering
-
Zorg voor de voeding
-
Voeding bij ziekte
-
Dieetleer
Module 8: Vitale functies en slaap - waakritme
- Hoofdstuk 4: Lichaamsgewicht en de observatie er van
MZ
Boek: Persoonlijke verzorging MZ
Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
- Spijsvertering
- Gezonde voeding
- Dieetleer
- Ondersteuning bij eten en drinken
- Eten en drinken bij gezondheidsproblemen
|
|
Opdracht
|
Basiskennis (Herhaling)
Maak de onderstaande opdrachten uit eDition:
VIG
Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
-
Spijsvertering
-
Zorg voor de voeding
-
Voeding bij ziekte
-
Dieetleer
Module 8: Vitale functies en slaap - waakritme
- Lichaamsgewicht en de observatie ervan
Kennistoets B1-K1-W1 Zorg voor de voeding(onderdeel van toets ADL 2)
MZ Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
- Spijsvertering (onderdeel van toets ADL 2)
- Gezonde voeding(onderdeel van toets ADL 2)
- Dieetleer(onderdeel van toets ADL 2)
- Eten en drinken bij gezondheidsproblemen (onderdeel van toets ADL 2)
|
Verdieping of verrijking Maak de onderstaande opdrachten uit eDition: VIG
Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
- Praktijksituaties
-
Zelftoets
-
Exit- ticket
MZ Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
- Praktijksituaties
- Themaopdrachten
|
Achtergrondinformatie
Teachers only
Klik hier voor docenteninformatie
Naar boven