Ondersteunen bij voeding en vocht

Leerdoelen

Basiskennis
Voorbereiding:
Vocht(balans)
  • Je benoemt de verschillende functies van vocht in het lichaam (1)
  • Je kunt uitleggen wat het gevaar is van teveel vochtverlies (2)
  • Je legt uit wat een negatieve, een positieve en een goede vochtbalans betekenen (2)
  • Je legt uit op welke manieren vocht het lichaam binnenkomt en verlaat (2)
  • Je beschrijft hoe je verschillende problemen met de vochtbalans signaleert (1)
  • Je legt uit wat de verschijnselen bij dehydratie zijn (2)
  • Je legt uit welke verschijnselen bij vochtretentie ontstaan (2)
  • Je benoemt vijf maatregelen om de vochtinname te bevorderen (1)
  • Je benoemt de verschillende hulpmiddelen bij drinken (1)
Voedingstoestand
  • Je benoemt de verschillende functies van voedingsstoffen (1)
  • Je beschrijft de eigenschappen van de verschillende voedingsstoffen (1)
  • Je verklaart van welke factoren de energiebehoefte afhankelijk is (2)
  • Je legt uit hoe je de voedingstoestand van een zorgvrager kunt observeren (2).
  • Je benoemt de oorzaken van overgewicht (1)
  • Je legt uit hoe ondervoeding kan ontstaan (2)
  • Je legt uit hoe een gezond voedingspatroon eruitziet voor de verschillende levensfasen (2)
  • Je benoemt oorzaken en gevolgen van ondervoeding (1)
  • Je legt uit welke gezonde voeding je adviseert voor kinderen en volwassenen in verschillende levensfasen (2)
  • Je benoemt de verschillende hulpmiddelen bij eten (1)
Eetlust
  • Je benoemt verschillende factoren die de eetlust beïnvloeden (1)
  • Je legt uit welke maatregelen je kunt nemen om de eetlust te bevorderen bij volwassenen en kinderen (2)
  • Je benoemt oorzaken van een gebrek aan eetlust (1)
  • Je beschrijft de verschillende eetstoornissen (1)
  • Je legt uit welke maatregelen je kunt nemen bij eetstoornissen (2)
  • Je benoemt vijf maatregelen om de voedingsinname te bevorderen (1)
Diëten
  • Je legt uit wat een dieet inhoudt (2)
  • Je beschrijft verschillende factoren die een dieet beïnvloeden (1).
  • Je benoemt hoe je problemen met het volgen van een dieet kunt signaleren (1)
  • Je kunt uitleggen welke maatregelen je kunt nemen om het volgen van dieetvoorschriften te stimuleren (2)
  • Je benoemt welke verschillende diëten er zijn en hoe je hiermee rekening houdt bij het bereiden van een maaltijd (2) 
  • Je legt uit met welke disciplines je de hulp bij voeding en vocht coördineert (2).

Tijdens de les:
  • Je adviseert de zorgvrager en naastbetrokkenen over gezonde voeding met behulp van de Schijf van Vijf en kennis van voedingsstoffen (3).
  • Je legt een vochtbalans aan- houdt deze bij en onderneemt acties als de vochthuishouding uit balans dreigt te raken (3)
  • Je brengt de voedingstoestand van de zorgvrager in kaart brengen, en onderneemt acties als de voedingstoestand uit balans dreigt te raken (3).
  • Je signaleert problemen met het volgen van een dieet (3)
  • Je adviseert en motiveert de zorgvrager en naastbetrokkenen over over diëten, alternatieve voeding en over hulpmiddelen en verwijst zo nodig door naar deskundigen (3).


BOL

Theorie
ZORGPAD
Opleiding: MBO (KD2020) VZ niv 3
Collectie: Zorg algemeen 3 VZ

Thema: Wonen, huishouden en geldzaken
Leerpad3: Ondersteunen bij maaltijden
  • Voedingsstoffen
  • Gezonde voeding adviseren
  • Adviezen geven over voeding en diëten
Thema: Persoonlijke zorg
  • Functie van voeding en vocht
  • Methodische werken
  • Vochtbalans
  • Voedingstoestand
  • Eetlust
  • Diëten
  • Aandachtspunten voor de branches
Bekijk
Stappenplan Meten en weten
Stappenplan Eten en drinken
Stappenplan Ondersteunen bij eten en drinken


Opdracht
Basiskennis (herhaling)
Thema: Wonen, huishouden en geldzaken
Leerpad3: Ondersteunen bij maaltijden

Thema: Persoonlijke zorg
Leerpad 5: Voeding en vocht
Verdieping of verrijking
Thema: Wonen, huishouden en geldzaken
Leerpad3: Ondersteunen bij maaltijden

Thema: Persoonlijke zorg
Leerpad 5: Voeding en vocht

BOL

BBL


VIG
Boek: Persoonlijke basiszorg deel 1
Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
  • Spijsvertering
  • Zorg voor de voeding
  • Voeding bij ziekte
  • Dieetleer
Module 8: Vitale functies en slaap - waakritme
  • Hoofdstuk 4: Lichaamsgewicht en de observatie er van
MZ
Boek: Persoonlijke verzorging MZ
Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
  • Spijsvertering
  • Gezonde voeding
  • Dieetleer
  • Ondersteuning bij eten en drinken
  • Eten en drinken bij gezondheidsproblemen



Opdracht
Basiskennis (Herhaling)
Maak de onderstaande opdrachten uit eDition:
VIG
Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
  • Spijsvertering
  • Zorg voor de voeding
  • Voeding bij ziekte
  • Dieetleer
Module 8: Vitale functies en slaap - waakritme
  • Lichaamsgewicht en de observatie ervan
Kennistoets B1-K1-W1 Zorg voor de voeding(onderdeel van toets ADL 2)

MZ
Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
  • Spijsvertering (onderdeel van toets ADL 2)
  • Gezonde voeding(onderdeel van toets ADL 2)
  • Dieetleer(onderdeel van toets ADL 2)
  • Eten en drinken bij gezondheidsproblemen (onderdeel van toets ADL 2)
Verdieping of verrijking
Maak de onderstaande opdrachten uit eDition:
VIG

Module 2: Hulp bieden bij de opname van voeding en vocht
  • Praktijksituaties
  • Zelftoets
  • Exit- ticket
MZ
Thema 3: Hulp bieden bij eten en drinken
  • Praktijksituaties
  • Themaopdrachten


Achtergrondinformatie

https://www.voedingindezorg.nl/


Teachers only

Klik hier voor docenteninformatie











































Naar boven
/var/www/bib-vig-mz-3-davinci.learningmatters.nl