zorgtalent certificaat C0053
welkom, introductie
Welkom op de startpagina van de opleiding Certificaat Individuele zorg verlenen. (Certificaat COO53)
Als zorgtalent ga je aan de slag bij instellingen uit de regio, de opleiding volg je bij het Da Vinci College. We werken bij het opleiden nauw met elkaar samen.
Deze opleiding duurt 16 weken en daarnaast nog 4 weken om je examens af te ronden. Je werkt 16 - 20 uur per week in de beroepspraktijk. Je wordt begeleid door een werkbegeleider tijdens de opleiding. Zij biedt jou coaching en begeleiding en zorgt ervoor dat je de vaardigheden kunt oefenen.
Daarnaast ga je een vaste dag naar school. Je hebt een schooldag van 6 - 8 uur. Bij elke module werk je eerst online aan het verwerven van kennis. Op school ga je actief aan de slag met het oefenen van vaardigheden of het verwerken van de kennis.
Na het afronden van dit certificaat (met de examens) kun je in de beroepspraktijk aan de slag met de vaardigheden die je hebt geleerd.
In het certificaat wordt verwezen naar de Canmedsrollen (zorgverlener, organisator, reflectieve EBP professional, professional en kwaliteitsbevorderaar) Deze rollen worden besproken in de bijbehorende modules.
Uitleg over de canmedsrollen vind je op deze pagina: Canmedsrollen
functie verzorgende basis zorgtalent
Functienaam Verzorgende Basis (C0053) (bron werkgeversvereniging Zuid - Holland Zuid)
Doel van de functie
Het bieden van persoonlijke zorg en begeleiding zoals vastgelegd in het individueel cliëntenplan met als doel het in stand houden en/of bevorderen van de kwaliteit van leven van cliënten.
Plaats in de organisatie
De verzorgende basis (C0053) ontvangt leiding van de teamleider en kan op basis van gelijkwaardigheid zorginhoudelijke aanwijzingen en richtlijnen krijgen van collega’s die betrokken zijn bij de zorg- en dienstverlening.
Resultaatgebieden
-
Het verzorgen en begeleiden van cliënten binnen wonen, welzijn en zorg
-
Het maken van afspraken met cliënten, verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders over de dagelijkse zorg/begeleiding en dienstverlening
-
Het signaleren van veranderingen ten behoeve van de ADL (algemeen dagelijks levensverrichtingen) en het behouden van de eigen regie
-
Het afstemmen van de zorg/begeleiding dienstverlening en met collega’s en gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen
Taken
-
Voert de in het plan beschreven activiteiten uit.
-
Zorgt ervoor dat de zorgvragers en het sociale netwerk zoveel mogelijk zelf kunnen doen en vult waar nodig aan.
-
Ondersteunt de zorgvragers bij het voeren van de regie bij wonen en stimuleert of activeert waar nodig.
-
Helpt bij praktische zaken, ontwikkelen van vaardigheden, het realiseren van een passende daginvulling of dagbesteding en het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk.
-
Ondersteunt de zorgvragers bij persoonlijke verzorging3, activiteiten van het dagelijks leven, opname van voeding en vocht, uitscheiding, uiterlijke verzorging, mobiliteit en waak- en slaapritme.
-
Houdt het welbevinden van de zorgvragers in de gaten en voorkomt zoveel mogelijk complicaties en ongemakken.
-
Betrekt het sociale netwerk bij de begeleiding van de zorgvragers.
-
Let op overbelasting van de zorgvragers en het sociale netwerk en bespreekt zo nodig een andere taakverdeling.
-
Biedt in voorkomende gevallen palliatieve en terminale ondersteuning.
-
Indien nodig past ze in overleg het gebruik van technologische hulpmiddelen toe.
-
Coördineert de verzorging rondom de zorgvragers (primaire proces).
Gezichtspunten
Kennis
Afgeronde leereenheid tot basiszorg op niveau 3. Voor de uitvoering van de zorgtaken (in handelen en gedrag) worden eisen gesteld aan kennis en ervaring met het praktijkveld en de werkprocessen en de betekenis van zingevingsgericht werken Ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg dienen te worden gevolgd en vakkennis en geleerde vaardigheden dienen te worden onderhouden.
Zelfstandigheid
Binnen vastgestelde richtlijnen en gemaakte afspraken worden werkzaamheden zelfstandig verricht. Een proactieve houding is nodig bij het maken van beslissingen en het onder toezicht van de verzorgenden, begeleiders en EVV-er en binnen de afspraken van het individueel cliëntenplan stellen van prioriteiten met inachtneming van wet- en regelgeving waardoor kwaliteit, continuïteit en eenduidigheid gewaarborgd zijn.
Sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden als tact, geduld, stimuleren, motiveren en inlevingsvermogen zijn vereist bij de omgang met zorgvragers, belangenbehartigers, mantelzorgers en medewerkers.
Risico's, verantwoordelijkheden en invloed
Verantwoordelijkheid wordt gedragen over de persoonlijke zorg- en dienstverlening zoals dat is vastgelegd in het individueel cliëntenplan. Er is risico op het veroorzaken van materiele schade bij het omgaan met materialen van de organisatie en het inefficiënt inplannen van de tijd.
Uitdrukkingsvaardigheid
Heldere mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is vereist bij het uitdragen van cliëntinformatie en het verrichten van eenvoudige administratieve handelingen.
Bewegingsvaardigheid
Bewegingsvaardigheid is nodig voor het werken met de computer, bij het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen en bij het gebruik van hulpmiddelen evenals tilactiviteiten.
Oplettendheid
Oplettendheid is van belang ten aanzien van de kwaliteit van de zorgverlening, het welbevinden van zorgvragers en het beoordelen van veranderingen in de lichamelijke-, geestelijke- en sociale toestand van zorgvragers om tijdig te kunnen signaleren. Oplettendheid is vereist voor de veiligheid van zorgvragers en collega’s.
Overige functie-eisen
-
Ordelijk en systematisch werken is van belang bij de persoonlijke zorg- en dienstverlening van cliënten.
-
Gevoel voor het menselijk lichaam is vereist bij het verzorgen van zorgvragers
-
Integriteit is vereist bij het omgaan met vertrouwelijke informatie van zorgvragers en om algemene, professionele, sociale en ethische normen en waarden te handhaven.
-
Een representatief voorkomen en gedrag is van belang in de omgang met zorgvragers, belangenbehartigers en met andere zorgverleners.
Inconveniënten
Fysieke belasting kan plaatsvinden door het veelvuldig tillen, bukken, staan en lopen. Psychische belasting kan plaatsvinden, onder andere ten gevolge van confrontatie met het lijden van zorgvragers, piekbelasting en werkdruk. Bezwarende werkomstandigheden ontstaan door het in aanraking komen met onaangenaam aandoende materialen. Er is risico op persoonlijk letsel door de fysiek belastende werkzaamheden en door het mogelijk onaangenaam gedrag van zorgvragers.
voor de werkbegeleider en praktijkopleiders
Uit: Nieuwe Zorgtalenten
Flexibel opleiden met MBO- certificaten
Zorgenwelzijnzhz.nl
Coachend begeleiden
De begeleiding van een zorgtalent wordt ingevuld vanuit de structuur die in de organisatie geld. Nadrukkelijk wordt de lijn gevolgd die Actiz in de 8 inzichten heeft benoemd om het zorgtalent daarin goed faciliteren. In de driehoek die geldt bij flexibel opleiden is de leerling/werkbegeleider en praktijkopleider een van de drie facetten.
Rollen voor de praktijkopleider
De rol van de praktijkopleider zal grotendeels gelijk zijn als bij reguliere leerlingen. Wel kunnen we nu al zeggen dat bij de selectie van kandidaten de prakijkopleider zal uit moeten gaan van het uitgangspunt: "hoe maken we het mogelijk voor deze kandidaat". Daarnaast kan de praktijkopleider een directere rol krijgen in het praktijkleren op de locatie.
Rollen voor de werk/leerlingbegeleider
Voor de werk/leerlingbegeleider bestaan er drie rollen:
1. De professional > de voorbeeldfunctie/wat wordt verwacht van een zorgtalent/creëren van leermomenten.
2. De coachend begeleider > ondersteunt het leerproces in de praktijk waarbij de stijl van begeleiden aansluit bij het zorgtalent.
3. De beoordelaar > beoordeelt het leerproces en de opdrachten op de resultaten.
Inhoud van de rollen
1. Als professional richt de werkbegeleider zich op de randvoorwaarden voor het leren in de praktijk op werkplekniveau. De professional geeft het goede voorbeeld en laat waar nodig zien wat er verwacht wordt van het zorgtalent. De professional creëert leersituaties waarin de lerende leerdoelen kan behalen passend bij de leereenheid en het individuele zorgtalent.
2. Coachend begeleiden is een doelgerichte activiteit waarin de werkbegeleider het zorgtalent volgt in de leercyclus. De professionele en persoonlijke ontwikkeling van de lerende staat centraal. Door maatwerk (met behulp van een persoonlijk activiteitenplan) geeft de werkbegeleider ondersteuning. De begeleidingsstijl (Blanchard 2000) is afhankelijk van de opleiding, de leerfase en de leerstijl van het Zorgtalent.
De werkbegeleider sluit hierop aan en richt zich door middel van coachende begeleiding op het doelgericht ondersteunen van de te behalen leer- en werkonderdelen. Adviseren en motiveren zijn tevens aspecten van coachend begeleiden. Het is belangrijk dat de werkbegeleider communiceert met de collega’s over het leerproces van de student, zodat deze ook goed op de hoogte zijn. Regelmatig overleg over het leerproces van de student met de praktijkopleider is hier ook een onderdeel van.
3. In de rol van beoordelaar richt de werkbegeleider zich op de waardering van het resultaat van het zorgtalent. De beoordelaar stelt met behulp van het ontwikkelingsgerichte opdrachten behorend bij de leereenheid behaalde resultaten vast. Leidend zijn de hiervoor gestelde eisen van de leereenheid. De examinering wordt niet door de werkbegeleider gedaan maar door een onafhankelijke examinator uit de organisatie.
Activiteiten van de werk/leerlingbegeleider; deze zijn voor elke organisatie anders van omvang en van toekenning. De genoemde activiteiten moeten gezien worden als kader.
• Introduceert de lerende op de werkplek
• Ondersteunt de lerende bij het op- en bijstellen van planning voor de duur van de leereenheid.
• Draagt vakkennis en vaardigheden over
• Creëert een optimale leeromgeving
• Optimaliseert de randvoorwaarden waarbinnen de lerende leert
• Zet de lerende aan tot (verdere) zelfontplooiing en zelfsturing
• Geeft inzicht in de voortgang van de lerende en beoordeelt het leerproces en opdrachten
• Werkt aan eigen begeleidingsvaardigheden.
Doordat het Zorgtalent al aanwezige talenten heeft, is een open mind en afstemming op het ontwikkelniveau essentieel. Dit vraagt dus vanuit de driehoek een goede dialoog waarbij het Zorgtalent zeggenschap heeft over zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Men kan niet verwachten dat in deze veranderende begeleiding iedere begeleider/docent de rol van coach al optimaal heeft ontwikkeld. Ook hierin zal gefaciliteerd dienen te worden. Om dit regionaal te organiseren kan er met en van elkaar geleerd worden. Binnen de regionale samenwerking kan dit gefaciliteerd worden door aan te bieden:
1.een workshop "coachend begeleiden" voor praktijk-, werk- en leerlingbegeleiders
2. workshop voor teamleiders omtrent leercultuur binnen flexibel opleiden
3. waarderende intervisie-bijeenkomsten en werken vanuit eigen talenten
4. regionaal zakboekje: 8 inzichten voor coachend begeleiden gebaseerd op Actiz
Binnen de regio onderkent men de nut en noodzaak van het flexibel opleiden, echter ziet men ook dat de begeleidingscapaciteit minimaal is. Het gaat er niet om dat de medewerkers niet willen begeleiden maar de huidige onderbezetting vraagt al veel van de huidige medewerkers.
informatie vanuit de training;
ppt van werkbegeleidersbijeenkomst november 2022
|
introductie werkbegeleiders C0053.pdf
|
zakboekje
|
De reis van de student 90x160 - 03-11-2022 v8.pdf
|
praktijkopleiders bijeenkomst 28 maart 2033
|
link naar landingspagina sterk
|
inhoud certificaat
module
|
werkproces
|
hoort bij werkproces kwalificatiedossier VIG
|
Module 1
Zelfzorg en activiteiten |
Werkproces C1 - K1 - W1
Voert zorg en begeleidingstaken uit |
B1 - K1 - W4
|
Module 2
Afstemmen van werkzaamheden |
Werkproces C1-K1-W2
Stemt zorgverlening af met alle betrokkenen (Organisator) |
B1 - K1 -W7
|
Module 3.
Kwaliteit en deskundigheid |
Werkproces C1-K2-W1
Zorgt voor professionele ontwikkeling (Reflectieve EBP professional) |
B1 - K1 - W1
|
Module 3
Kwaliteit en deskundigheid |
Draagt bij aan goede kwaliteit van zorg (Professional en kwaliteitsbevorderaar)
|
B1 - K1 - W3
|
Het is een officieel certificaat. In onderstaand PDF staan de officiële eisen die horen bij het certificaat. Op basis van deze eisen is de opleiding samengesteld.
individuele-zorg-verlenen-1.pdf
direct naar de modulen
-
hoe ga je leren?
Visie op leren en ontwikkelen
Je volgt een opleiding om te leren. Dat gaat verder dan alleen goede cijfers halen. Bij Da Vinci hechten we veel waarde aan jouw ontwikkeling, dat is minstens zo belangrijk als het behalen van een toets.
Wij stimuleren onze studenten om een actieve rol aan te nemen in het eigen leerproces en kennis uit te breiden door vooral zelf te zoeken en te ontdekken. Docenten houden regelmatig persoonlijke evaluatiemomenten met studenten. Zo krijg je meer grip op je eigen leerproces en kan de docent jou goed blijven ondersteunen met wat jij nodig hebt om jouw leerdoel te behalen. Dit ‘formatieve handelen’ is een belangrijk onderdeel van ons onderwijs; je eigen leeropbrengst geeft inzicht inde voortgang en groei van jou als student.
Ons motto is dan ook: evalueren om (van) te leren.
Bij het leren werken we actief samen met jouw praktijk. Ons gezamenlijke doel is jouw talenten te versterken en je de taken en vaardigheden te leren die horen bij dit certificaat zodat jouw talent kan worden ingezet in de praktijk. Je bent gestart met het maken van een talentscan. Deze talentscan komt een aantal keer terug tijdens de opleiding.
Module en ontwikkelplan
Dit certificaat bestaat uit 3 modules. Bij elke module werk je aan je ontwikkeling met een ontwikkelplan en ga je daarna examineren. School en praktijk kijken samen of je klaar bent voor het examen.
routekaart - planning
De routekaart / planning geeft aan welke onderwerpen aan de orde komen in de modules. Klik op de link om de routekaart te downloaden.
Gedurende de opleiding kan de routekaart qua planning gewijzigd worden.
Klik hieronder voor de planner start september 2024
Klik hieronder voor de routekaart start april 2023
routekaart certificaat C0053 en Verkort VIG april 2023 versie 1.docx
Klik hieronder voor de routekaart start 14 november 2023
routekaart-certificaat-c0053-en-verkort-vig-november-2023-1.pdf
examen
Elke module wordt afgerond met een examen. Er zijn verschillende vormen waarin iets wordt afgetoetst. Dit is vastgelegd in een examenplan.
Kerntaak C1-K1 Bieden van zorg en ondersteuning (deels)
Code
Exameninstrument
Werkprocessen
Werkproces in kwalificatie
Waar
Wie beoordelen
Score
Weging
Score voor de kerntaak
Gedragsobservatie
C1-K1-W1
Voert zorg-/begeleidingstaken uit (Zorgverlener)
B1-K1-W4
Beroepspraktijk
Examinatoren beroepspraktijk
O/V/G
1
O/V/G
Examengesprek
C1-K1-W2
Stemt zorgverlening af met alle betrokkenen (Organisator)
B1-K1-W7
Beroepspraktijk
Voorbereidende opdracht: BP
Examinatoren school
O/V/G
1
Kerntaak C1-K1 is:
- onvoldoende wanneer één of meerdere werkprocessen met onvoldoende is/zijn beoordeeld.
- voldoende wanneer alle werkprocessen met voldoende zijn beoordeeld en niet voldaan wordt aan de eis m.b.t. goed.
- goed wanneer beide werkprocessen met goed zijn beoordeeld
Kerntaak C1-K2 Werken aan organisatie- en professiegebonden taken (deels)
Code
Exameninstrument
Werkprocessen
Werkproces in kwalificatie
Waar
Wie beoordelen
Score
Weging
Score voor de kerntaak
Gedragsobservatie
C1-K2-W1
Zorgt voor professionele ontwikkeling (Reflectieve EBP professional)
B1-K2-W1
Beroepspraktijk
Examinatoren beroepspraktijk
O/V/G
1
O/V/G
Productbeoordeling
C1-K2-W2
Draagt bij aan goede kwaliteit van zorg (Professional en kwaliteitsbevorderaar)
B1-K2-W3
Beroepspraktijk
Examinatoren school
O/V/G
1
O/V/G
Kerntaak C1-K2 is:
- onvoldoende wanneer het werkproces met onvoldoende is beoordeeld.
- voldoende wanneer de werkprocessen met voldoende zijn beoordeeld en niet voldaan wordt aan de eis m.b.t. goed.
- goed wanneer beide werkprocessen met goed zijn beoordeeld
Klik hier als je het examenplan wil downloaden: Examenplan C0053 vastgesteld.pdf
De sector Gezondheidszorg en Welzijn heeft alle regels en informatie rondom examinering vastgelegd op een pagina. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een examen.
De docent van de module informeer jou over de inhoud en de eisen van het examen. Zij geeft ook informatie wanneer en hoe je een go krijgt om te mogen starten met het examen.
Een GO krijg je per werkproces. Zowel school als de beroepspraktijk zijn betrokken bij het geven van en GO.
Een GO wordt ingevuld op dit formulier:
Examineringsovereenkomst 2020-2021 certificaat C0053 16 - 2 - 2024.docx
Met behulp van dit formulier vraag je het examen aan. Zie voo de procedures op de pagina examinering: OO GW examineringspagina
groepsmap
In de groepsmap zie je als student het materiaal van de lessen, worden afspraken vastgelegd en lever je je opdrachten in.
Deze map is alleen toegankelijk voor deelnemers aan de opleiding.
Klik op deze link voor de groepsmap
- Groepsmap september 2024
- Groepsmap Cohort 2023
lesmateriaal
We werken met digitaal lesmateriaal van Thieme. Via mydavinci.nl krijg je hier toegang toe.
Daarnaast werken we met digibib opdrachten van Consortium. Hiervoor krijg je een code.